سقوط جرثقیل از جمله اتفاقاتی هست که هرازگاهی خبر آن به گوش میرسد. یکی از بحثبرانگیزترین این موارد سقوط جرثقیل در شهر مکه بود که باعث کشته و مجروح شدن چندین زائر از جمله یک زائر ایرانی شد. جرثقیلها به دلیل وزن بسیار زیاد و ارتفاع بالایی که دارند در صورت سقوط میتوانند بسیار خطرناک و مرگبار باشند و خسارات زیادی را به بار بیاورند.
بیشترین موارد سقوط جرثقیل مربوط به جرثقیل های تاور می باشد. جرثقیلهای تاور در ساختمانسازی و برجسازی استفاده میشوند. ارتفاع این جرثقیلها بسیار بلند است و به دلیل ساختاری که دارد در صورت بروز شرایط خاص امکان سقوط این جرثقیلها وجود دارد.
یکی از مواردی که میتواند به چپ شدن و سقوط جرثقیلهای تاور بیانجمد وزن بسیار زیاد بار هست. در صورتی که بار جرثقیلی باری بیشتر از حد توان آن بلند شود ممکن است مشکلاتی بسیاری پیش آید که یکی از این موارد واژگون شدن جرثقیل است.
در جرثقیلهایی که از پایه های متحرک استفاده میکنند زمینی و محلی که پایه ها روی آن قرار میگیرند باید توانایی تحمل وزن و قدرت وارده را داشته باشد. در صورتی که پایه های تحمل این وزن را نداشته باشند ممکن است پایه ها در زمین فروروند همین باعث واژگون شدن جرثقیل میشود. در جرثقیلهای دروازهای نیز باید دروازهها یا پایه ها به صورت کاملا اصولی در زمین نصب شود.
امکان سقوط جرثقیلهای دروازهای، نیم دروازهای و سقفی
امکان سقوط جرثقیل های سقفی ،جرثقیل نیم دروازه ای وجرثقیل دروزاه ای به دلیل ساختار آن تقریبا غیر ممکن است.ساختار این جرثقیلها به صورت 8 فارسی هست بهطوریکه پایه ها و دروازههای بسیار قدرتمندی در زیر این جرثقیلها وجود دارد که امکان سقوط آن را به صفر میرساند.خطراتی که جرثقیلهای سقفی ،دروازهای و نیم دروازهای را ممکن است تحدید کند غالبا مواردی همچون پاره شدن سیم بکسل ،شکستن جوش یا شکستن ریل ها میباشد.شکستن جوش یا ریل ممکن در موارد بسیار نادری ممکن است به سقوط این جرثقیلها منجر شود.
سرویس به موقع و رفع مشکلات جرثقیل در کمترین زمان ممکن میتواند امکان وقوع مشکلات برای جرثقیل را به حداقل برساند.