جرثقیلها را میتوان به لحاظ کارکرد به کلاس کاریهای A-B-C-D-E-F تقسیم کرد. در هنگام خرید جرثقیل، خریدار باید رک بسیار کامل و صحیحی از نیازهای خود و شرایط محیط کار داشته باشد تا جرثقیلی انتخاب کند که بهترین کاربری و بازدهی را در محیط کار داشته باشد. همچنین انتخاب جرثقیل نامناسب با محیط و کاربری باعث افزایش هزینه تعمیر و سرویس میشود.
جرثقیلهای کلاس A
جرثقیلهای کلاس A جرثقیلهایی با کارکرد کم ولی حساس هستند. این جرثقیلها زمانهای بیکاری زیادی دارند. بااینحال حرکت این جرثقیلها باید با دقت بسیار بالا انجام شود. مورداستفاده این جرثقیلها در سدها، نیروگاهها و مراکزی ازایندست است. این جرثقیلها معمولاً جرثقیلهای سنگین با تناژ بالا میباشند. این جرثقیلها ممکن است در طول ماهها تنها یک یا چند بار مورداستفاده قرار گیرند. ازاینرو استهلاک و میزان خرابی در این جرثقیلهای پایین است.
جرثقیلهای کلاس B
این جرثقیلها، جرثقیلهای نسبتاً سبکی هستند که در کارگاهها جهت مونتاژ، باربری و جابهجایی استفاده میشوند. این جرثقیلها مصرف و کارکرد روزانه دارند و در طول روز چندین بار از این جرثقیلها استفاده میشود.
جرثقیلهای کلاس C
این جرثقیلها در خطوط تولید، معادن و انبارها استفاده میشوند. این جرثقیلها نسبت به دو جرثقیل ذکرشده در بالا میزان کارکرد بیشتری در روز دارند. این جرثقیلها در هر ساعت چندین بار مورداستفاده قرار میگیرند.
کلاس کاری D
این جرثقیلها در صنایع فولاد، ریختگری و.. مورداستفاده قرار میگیرند. از این دستگاه در شرکتهای فولاد و ذوبآهن استفاده میشود. این جرثقیلها قابلیت نصب چنگک و مگنت دارند.
کلاس کاری E
از این جرثقیلها در صنایع ریختگری و ذوب استفاده میشود.
کلاس کاری F
این جرثقیلها بهصورت کاملاً اختصاصی و سفارشی ساخته میشوند. این جرثقیلها در کارخانههای میلگرد، نورد و... کاربرد دارند. این جرثقیلها قابلیت تعمیر بسیار راحت و آسان دارند. برای مثال ممکن است پاتیل ذوب بر روی این جرثقیلها نصب باشد و جرثقیل خراب شود، در این شرایط امکان تعمیر جرثقیل وجود ندارد و جرثقیل باید به سهولت امکان تعمیر داشته باشد.
مهمترین فاکتورها در انتخاب نوع جرثقیل شرایط محیطی و کاری، میران کارکرد و تناژ جرثقیل است.